Stödstrumpor på flyget

Att sitta stilla i en trång flygstol under längre resor är i regel inte bara obekvämt – det kan också öka risken för venös blodpropp. Och ju längre du flyger, desto större är risken att drabbas.

Knähöga stödstrumpor, eller så kallade kompressionsstrumpor, är ett beprövat sätt att förbättra blodcirkulationen och motverka blodpropp i luften. När du står, ligger eller sitter stilla under långa perioder, till exempel under en flygresa, försämras venernas förmåga att pumpa tillbaka blodet från benen till hjärtat, vilket kan leda till att de samlar på sig blod och svullnar. Om du dessutom har åderbråck är cirkulationen i venerna redan långsammare än vanligt och risken för blodstockning och blodpropp ökar.

Risken att drabbas av blodpropp fördubblas vid stillasittande resor på mer än fyra timmar och är ännu högre om du har flera mellanlandningar. Om du är gravid, överviktig, över 50 år, tar hormoner eller tidigare har haft en blodpropp har du också en förhöjd risk.

Det är kombinationen av stillasittande och det låga lufttrycket i kabinen som kan göra att anklar, fötter och tår kan kännas stumma och svullna på flyget. För att motverka svullnaden och minska risken för blodpropp under flygresor är det viktigt att använda vadmusklerna. När vadmusklerna dras samman pressar de ihop venerna, som i sin tur trycker upp blodet till hjärtat. Blodflödet kan också förbättras med hjälp av stödstrumpor, som går att köpa på apotek. Bra stödstrumpor smiter åt runt ankeln och ger ett avtagande tryck upp mot vaden, vilket kan förebygga blodpropp under flygresor hos personer med friska vener.

Så minskar du risken för svullna ben och blodpropp på flygresan

  • Drick mycket vatten. Den torra luften i flygplanet gör oss uttorkade, vilket gör blodet mer koncentrerat och ökar risken för blodproppar. Undvik däremot att dricka kaffe och alkohol, eftersom det torkar ut kroppen.
  • Rör regelbundet på vaderna och fötterna i flygstolen. Gör till exempel övningar som tåhävningar och att växelvis spänna och slappna av i vadmusklerna.
  • Res dig upp och gå omkring i planet då och då
  • Ha på dig löst sittande kläder.
    Undvik att sitta med benen i kors
  • Använd högkvalitativa, medicinska stödstrumpor. Ta på dig strumporna direkt på morgonen samma dag som du ska flyga.

Var uppmärksam på om en av vaderna hastigt skulle börja rodna, svälla upp och ömma under resan, både när du vilar och går. Det kan vara symtom på blodpropp och ett tecken på att du behöver komma i kontakt med läkare omgående.

Relaterade produkter

Shopping cart

0

Du har inga produkter i varukorgen.

Hit Enter to search or Esc key to close