Svullna ben vid graviditet

En graviditet utsätter kroppen för många påfrestningar och det är vanligt att ben, anklar, fötter och händer svullnar upp. Svullnaden kan uppstå när som helst under graviditeten men brukar bli värre i tredje trimestern, ibland i kombination med klåda på huden eller värk i benen. Oftast försvinner svullnaden efter förlossningen när du börjat röra dig normalt men det finns flera sätt att lindra besvären redan under graviditeten.

Svullnad vid graviditet beror dels på hormonella förändringar som förslappar bindväven och dels på att kroppen inte bara producerar blod och andra kroppsvätskor till dig själv, utan också till ditt barn. De extra vätskorna mjukar upp kroppen, så att den kan expandera och göra plats för barnet, samt förbereder bäckenet för förlossningen. Svullnaden beror även på att blodcirkulationen i benen försämras när du är gravid, eftersom den växande livmodern ökar trycket på venerna i bäckenet. Svullnaden kan förvärras av att du sitter eller står stilla länge, och brukar bli som värst på kvällen.

Hjälp mot svullna ben och fötter

Svullna fötter och ben under graviditeten är oftast helt ofarligt men kan ändå vara besvärligt. Med de här enkla tipsen kan du förebygga och lindra svullnaden när du väntar barn:

  • Undvik att stå stilla längre stunder
  • Lägg upp fötterna på en fotpall när du sitter
  • Sov och vila med fötterna i högläge
  • Sov på vänstersidan för att lätta på trycket i den ven som transporterar blod från underkroppen till hjärtat
  • Motionera lugnt varje dag. Att promenera, cykla och simma ökar blodcirkulationen och är utmärkta aktiviteter för gravida
  • Ta på dig stödstrumpor/kompressionsstrumpor direkt när du vaknar. Materialet i strumpan spelar ingen roll men strumpor med kompressionsklass I ger bäst stöd. Kompressionsstrumpor minskar också risken för åderbråck och blodpropp under graviditeten.
  • Bada eller stå med benen i en pool. Trycket från vattnet komprimerar vävnaden i fötterna och benen, vilket tillfälligt kan lindra svullnaden.

Även om det är normalt att bli svullen under graviditeten ska du vara vaksam på svullnader som uppstår plötsligt och är smärtsamma, särskilt om de bara drabbar ena benet. Plötslig svullnad kan bero på en blodpropp eller högt blodtryck, och i båda fallen behöver du kontakta läkare.

Shopping cart

0

Du har inga produkter i varukorgen.

Hit Enter to search or Esc key to close