En vuxen person har mellan fyra och sex liter blod i kroppen, som pumpas runt genom att hjärtat växelvis drar ihop sig och slappnar av. Tillsammans med blodkärlen och lungorna bildar hjärtat kroppens blodomlopp. Det här är ett livsnödvändigt system som bland annat sköter syre- och näringstillförseln till cellerna, transporterar hormoner och signalämnen, bekämpar infektioner, reglerar kroppstemperaturen och forslar bort slaggprodukter som bildas vid ämnesomsättningen. Blodkärlen bildar ett nät som liknar ett träd, där ”stammen” består av stora kroppspulsådern, aorta, som sedan delar upp sig i allt mindre kärl. Tillsammans är blodkärlen nästan 100 000 kilometer långa och räcker mer än två varv runt jorden!

Det finns tre olika typer av kärl som sköter blodcirkulationen i kroppen: Artärer, vener och kapillärer

ARTÄRERNA

Artärerna har tjocka, elastiska väggar och transporterar syrerikt blod från hjärtat och ut till cellerna genom allt mindre förgreningar. När hjärtat pumpar ut blod utvidgas artärerna, vilket känns i form av pulsen. Aorta, som är ca 2,5 centimeter i diameter, är den största artären i kroppen.

VENERNA

Venerna är tunnare än artärerna och har töjbara väggar som kan hålla stora mängder blod. De leder tillbaka det syrefattiga blodet till hjärtat, samtidigt som de tar med sig koldioxid och andra slaggprodukter från cellerna. I underkroppen pressas blodet i venerna tillbaka med hjälp av vadmuskelpumpen, som också kallas för vårt andra hjärta. Vadmuskelpumpen stimuleras av att musklerna i fotleden böjs och sträcks när vi rör på oss, men fungerar sämre när vi sitter, ligger eller står stilla i längre perioder. Venerna i underbenen har små klaffar som hindrar blodet från att flöda baklänges.

KAPILLÄRERNA

Kapillärerna är de minsta kärlen och bildar tillsammans ett nätverk som förenar artärerna och venerna. Kapillärerna har mycket tunna väggar och sköter utbytet av näring, vätska och avfallsprodukterna i cellvävnaderna.

HJÄRTAT

Hjärtat, en tvärfibrig muskel som till skillnad från andra muskler inte kan påverkas med viljan, pumpar runt blodet i blodkärlen genom att växelvis dra ihop sig och vila. Det består av två ihåliga halvor som vardera har en kammare och ett förmak med klaffar som sköter genomströmningen av blodet. En sammandragning och en avslappning bildar tillsammans ett hjärtslag. När hjärtat slappnar av fylls det med blod, då klaffarna mellan förmaken och kamrarna är öppna medan klaffarna ut från kamrarna till kärlen är stängda. När hjärtat sedan dras samman öppnas klaffarna som leder ut från kamrarna och syresatt blod pumpas från den vänstra kammaren till aorta. Från aorta transporteras blodet till allt mindre artärer och så småningom till kapillärerna, som i sin tur levererar det till cellerna i hela kroppen. Blodet kommer sedan tillbaka till hjärtats högra förmak via venerna. Den här delen av blodcirkulationen kallas för det stora kretsloppet. Samtidigt pumpar hjärtats högra kammare blodet till lungorna via lungartärerna, där det får syre och gör sig av med koldioxid. Sedan forslas blodet tillbaka till hjärtats vänstra förmak och kammare genom lungvenerna. Det här kallas för det lilla kretsloppet, eller lungkretsloppet. Blodet passerar alltså genom hjärtat två gånger; en gång genom lilla kretsloppet och en gång genom stora kretsloppet.

I viloläge pumpar hjärtat mellan fem och sex liter blod per minut men när man anstränger sig kan volymen öka till 25-30 liter per minut. Hjärtat hos en vältränad person slår ca 60-80 slag per minut i viloläge, det som brukar kallas för vilopuls. Det blir ungefär 30 miljoner gånger om året, eller 2,5 miljarder gånger under en livstid.