Åderbråck

Om du har tjocka, slingriga vener som buktar ut precis under huden är det förmodligen tecken på åderbråck, ett vanligt problem som ofta drabbar äldre men kan dyka upp redan i 20-årsåldern. Även om ytliga åderbråck sällan orsakar smärta eller farliga komplikationer kan de uppfattas som störande av dem som drabbas. Det finns ett starkt samband mellan åderbråck och försämrad livskvalitet och en del lider så mycket av sina åderbråck att de inte vill visa sig i shorts eller kjol på sommaren. Men besvären går både att förebygga och lindra.

Åderbråck uppstår oftast på vaderna eller insidan av benen vid fötterna och beror på att de klaffar som hjälper venerna att pumpa tillbaka blodet till hjärtat har blivit otäta eller att väggarna i venerna blivit svaga och vidgat sig, vilket kallas för venös insufficiens. Det leder till att trycket i venerna ökar och att de blir synliga under huden. Ungefär var tredje vuxen drabbas av åderbråck och det är något vanligare bland kvinnor än män.

Orsaken till åderbråck är inte helt klar men hormoner och ärftliga faktorer är förmodligen inblandade, samtidigt som övervikt och graviditet verkar öka risken för att drabbas. Personer som tidigare har haft blodpropp eller står mycket upp på jobbet, till exempel frisörer, tros också ha en ökad risk. Åderbråck försvinner sällan av sig själva, förutom ibland när de uppstått i samband med graviditet.

Blå eller mörklila vener som är 3-4 millimeter breda och känns knöliga och slingriga under huden är klassiska tecken på åderbråck. Små, röda och lila vener som breder ut sig som ett spindelnät eller trädgrenar på benet utan att bukta ut är också en form av åderbråck som kallas för spindelvener.

Åderbråck och spindelvener är oftast harmlösa men kan ibland leda till besvär, som till exempel:

  • Klåda runt venerna
  • Missfärgad hud runt ett åderbråck
  • Svullna, bultande eller ömmande ben
  • Värk i benen som blir värre när du sitter ner eller står upp längre stunder

En liten del av de som drabbas av åderbråck utvecklar med tiden eksem eller bensår, även om det är ovanligt. Åderbråck kan också leda till ytliga blodproppar, så kallade tromboflembiter. Ytliga blodproppar är egentligen en inflammation i kärlväggen som kan göra ont men i regel inte är lika allvarliga som djupa blodproppar.

Förebygg och motverka åderbråck och spindelvener

Störande åderbråck och spindelvener går att förebygga och lindra genom att öka cirkulationen och träna musklerna i benen. Motionera regelbundet, ta små pauser från sittandet och ståendet i jobbet och försök gå ner i vikt om du bär på några kilon för mycket. Om benen är svullna är det bra att hålla dem högt så ofta som möjligt för att lätta på trycket i benen, till exempel genom att använda en fotpall och sova med en kudde under benen.

Du kan också förbättra cirkulationen i benen genom att ha på dig stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som de kallas inom vården. Kompressionsstrumpor motverkar åderbråck genom att pressa upp blodet från vaderna mot hjärtat och finns i många modeller och kvaliteter. Välj en medicinskt klassad stödstrumpa som går att köpa på apotek för att vara säker på att du får en strumpa som säkert är effektiv mot åderbråck.

En vanlig missuppfattning är att det bara är äldre som behöver kompressionsstrumpor. Men om du har ett stillasittande eller stående jobb, eller reser mycket med flyg, kan även du behöva kompressionsstrumpor för att förebygga åderbråck. De kan också minska risken för åderbråck och blodpropp för dig som är gravid.