Blodpropp i benet

Över 10 000 personer blir varje år inlagda på sjukhus i Sverige på grund av blodproppar som lossnat och fastnat i lungorna. Blodproppar, eller tromboser som de kallas på fackspråk, beror på att blodet i blodkärlen levrar sig, så att blodet får svårt att passera. Proppar kan uppstå var som helst i kroppen, men vanligast är att de bildas i benen. Ofta löses blodproppen upp av sig själv, utan att ge några symtom, men i vissa fall kan obehandlade proppar bli akuta och få allvarliga följder. Proppar som lossnar och når lungorna kan till exempel leda till andnöd, stroke eller hjärtinfarkt. Men det går att skydda sig mot blodpropp, något som är extra viktigt om du tillhör en riskgrupp.

Blodproppar kan uppstå både i artärer och vener, fast av olika orsaker. I artärerna beror proppar på att kärlen gradvis kalkar igen och gör kärlväggarna trängre, vilket leder till att blodplättar och vita blodkroppar fastnar och klumpar ihop sig. I venerna orsakas tromboser istället av att blodet levrar sig på grund av skador i kärlväggen eller för att blodet av olika anledningar cirkulerar för långsamt, till exempel för att klaffarna som pressar tillbaka blodet till hjärtat från benen fungerar dåligt, så kallad venös insufficiens. Dålig blodcirkulation kan också bero på att man sitter mycket på jobbet eller vid resor, framförallt vid flygresor som varar i över sex timmar.

Kvinnor drabbas oftare än män av blodpropp och P-piller och graviditet ökar risken betydligt. Rökning, övervikt, ärftlighet och tidigare tromboser är andra riskfaktorer för blodpropp, och personer över 60 år och de som behandlas för cancer löper också större risk att drabbas. Blodpropp i bäckenet eller benen är även en vanlig komplikation efter större operationer, benbrott och sjukdomar som gör att man tvingas ligga i sängläge i längre perioder.

Symtom på blodpropp

En blodpropp kan vara svår att upptäcka eftersom den till en början kan ge vaga symtom. Kontakta läkare om du märker något eller några av följande symtom:

  • Ena vaden blir varm, öm, missfärgad eller svullen
  • Det värker i benet eller vaden när du går och använder vaden
  • Ytliga blodkärl på benet sticker ut och ömmar
  • Tyngdkänsla i benet
  • Febrighet

Blodproppar som redan har nått lungorna ger mer akuta symtom, som andnöd, bröstsmärtor, svimning, snabb puls och hosta.

Minska risken för blodpropp med stödstrumpor

Stödstrumpor, eller så kallade kompressionsstrumpor, är ett beprövat sätt att både förebygga och behandla blodpropp. Strumporna, som finns att köpa på apotek, effektiviserar blodflödet i benen genom att de smiter åt runt anklarna, där trycket ökar, för att sedan bli gradvis lösare över vaden. När cirkulationen förbättras minskar också blodstockningen och svullnaden i benen.

Stödstrumpor finns i olika längder och med olika grader av kompression. Vissa är medicinskt klassade och skrivs ut av läkare, men för de allra flesta räcker det med att använda stödstrumpor som går att köpa på vanligt apotek. Var noga med att läsa måttangivelserna för att strumporna ska sitta bra och få maximal effekt. Använd dem vid flygresor, efter en operation och andra situationer som hämmar blodcirkulationen, eller varje dag om du tillhör en riskgrupp. Efter en blodpropp brukar läkare rekommendera att man använder stödstrumpor i minst ett år.