Svullna ben och fötter

När vi sitter eller står länge på jobbet är det lätt att ben och fötter svullnar upp och känns tunga, spända och ibland avdomnade, särskilt mot slutet av dagen. Även graviditet, övervikt och flygresor kan orsaka svullna fötter och ben, medan det i andra fall kan vara kroniska sjukdomar som ligger bakom.

Onaturlig svullnad i ben och fötter brukar kallas för ödem och är ett tecken på att vävnaderna i benen av olika anledningar samlar på sig blod och annan vätska.

Oavsett orsak är det bra att veta att svullnaden kan motverkas och behandlas med motion och kompression med stödstrumpor.

Det är en muskelpump som sitter i vaden som har till uppgift att pumpa tillbaka blodet från benen till hjärtat men den fungerar bara när vi rör på oss. Långvarigt stående, sittande eller liggande kan därför försämra cirkulationen eftersom vadmuskelpumpen inte stimuleras.

En annan anledning till att det blir blodstockning i benen är att de klaffar i venerna som trycker upp blodet är utslitna eller inte fungerar som de ska, vilket gör att blodet rinner bakåt och ökar trycket i kärlen. Det kallas för venös insufficiens. Ytlig venös insufficiens yttrar sig ofta som åderbråck, det vill säga 3-4mm tjocka slingrande vener som ligger precis under huden.

Djup venös insufficiens ligger däremot djupt liggande vener som inte syns och beror oftast på skador från en tidigare blodpropp. Förutom svullnad kan venös insufficiens leda till symtom som klåda, smärta, krypningar, kramp, hudförändringar eller att benet känns varmt. Om du har ont bör du kontakta din vårdcentral, särskilt om svullnaden uppstått hastigt eller bara påverkar det ena benet. Det kan nämligen vara tecken på blodpropp.

Problemet med svullna ben och fötter brukar bli värre med åren, delvis på grund av att vi rör oss mindre men också för att vi oftare blir sängliggande eller drabbas av kroniska sjukdomar som kan orsaka svullnad, till exempel lymfödem, lipödem, njursvikt, leversvikt och hjärtsvikt. Dessutom förslappas musklerna i allmänhet mer ju äldre vi blir.

Så slipper du svullna ben och fötter

Svullna fötter och ben kan lindras och behandlas, även när orsaken är en kronisk sjukdom som inte kan botas. Du kan stimulera blodcirkulationen och förebygga svullnad genom att:

  • Motionera regelbundet.
  • Gå ner i vikt om du är kraftigt överviktig.
  • Röra på fötterna och vaderna om du sitter stilla mycket, till exempel genom att göra tåhävningar och att växelvis spänna och slappna av i vadmuskeln.
  • Lägga benen i högläge när du vilar eller tittar på TV.
  • Använda knähöga medicinska stödstrumpor (kompressionsstrumpor) som smiter åt runt ankeln och ger ett gradvis avtagande tryck över vaden.

Även om du inte brukar ha problem med svullna ben och fötter är det bra att ha stödstrumpor vid längre flygresor, eftersom långvarigt sittande i luften kan öka risken för blodpropp. Det gäller särskilt om du tillhör en riskgrupp, till exempel om du är gravid, äter p-piller, får hormonbehandling eller är över 60 år. Medicinska stödstrumpor av hög kvalitet finns att köpa på apotek.