Träna med stödstrumpor

Att stödstrumpor kan förebygga åderbråck och minska risken för blodpropp efter operation och vid flygresor är känt sedan länge. Men på senare tid har de blivit populära bland såväl elitidrottare som vardagsatleter av en helt annan anledning. Flera studier tyder nämligen på att stödstrumpor kan förbättra återhämtningen efter löpning, cykling och andra fysiska aktiviteter. Många idrottare upplever också att prestationen vid träning och tävling förbättras med kompressionsstrumpor.

När vi rör på oss ökar cirkulationen genom att en ”pump” som sitter i vadmuskeln trycker tillbaka blodet i venerna till hjärtat, där det får nytt syre innan det pumpas ut igen. Men så fort vi stannar efter en löprunda eller ett lopp försvinner trycket, vilket gör att blodet samlas i muskler och ytliga blodkärl istället för att pumpas upp till hjärtat. Den här typen av blodtrycksfall är den vanligaste orsaken till att löpare kollapsar efter långa konditionslopp, något som kan vara obehagligt men oftast är helt ofarligt och kan motverkas genom att benen läggs i högläge. Under löpning ökar också kroppens produktion av mjölksyra och andra slaggprodukter som kan hämma energiproduktionen, vilket i sin tur kan leda till uttröttning.

Moderna stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som de också kallas förbättrar blodcirkulationen genom att öka trycket på anklarna när du är ute och springer eller cyklar. Det gör att slaggprodukter transporteras bort snabbare och att syresättningen av blodet förbättras. Risken för kramp minskar, samtidigt som många upplever att prestationen i vissa fall kan förbättras.

En studie på manliga cyklister i 60-årsåldern visade att de både hade mindre mjölksyra i kroppen och mindre muskelvärk i benen efter träning när de hade på sig stödstrumpor mellan två intensiva cykelpass, jämfört med de tillfällen då de inte använde kompressionsstrumpor. De förlorade också mindre kraft mellan passen när de hade på sig strumporna. Att stödstrumpor snabbar på återhämtningen och minskar muskelvärken efter träning har forskarna också sett hos unga kvinnor. Stödstrumpor kan även minska muskeltrötthet och svullnad i benen vid träning.

En annan fördel med att använda stödstrumpor vid löpning och annan fysisk aktivitet är att de till skillnad från vanliga bomullssockor är tillverkade i funktionsmaterial som hjälper till att transportera bort fukt från huden om du blir svettig eller våt. Det gör kompressionsstrumporna behagligare att ha på sig och minskar risken för skavsår. Dessutom är moderna stödstrumpor både snygga och sköna! Tänk på att kvaliteten på strumporna kan variera betydligt. För att få önskad effekt vid träning och återhämtning är det viktigt att du väljer medicinskt klassade kompressionsstrumpor som finns på apotek.

Mabs Kompressionsstrumpor

Mabs finns att köpa på ditt närmsta apotek och online