Hoppa till innehåll

Slippa svullna fötter och åderbråck som gravid

Varför svullnar egentligen fötter och händer under graviditeten? Och åderbråcken på benen – är de för evigt? Vi frågade experten och passade samtidigt på att reda ut risken för blodpropp.

Nästan alla gravida blir svullna i kroppen, ofta i fötter, ben och fingrar. En del upplever svullnad tidigt i graviditeten, andra först mot slutet. – När det känns som jobbigast kan det vara skönt att veta att svullnaden nästan alltid försvinner efter förlossningen och att det finns knep som minskar besvären, säger Kristina Müller, senior rådgivare och barnmorska på BB Stockholm Family.

Svårt att få på ringar och skor

Hormonella förändringar och en ökad blodmängd är anledningar till att kroppen svullnar och att blodkärlen vidgas under graviditeten.

– Dessutom trycker livmodern på venerna i bäckenet, vilket gör att ben och fötter svullnar när blodcirkulationen blir långsammare. Det samlas helt enkelt mer vätska i kroppen både i venerna och i vävnaden. Det är vanligt att inte kunna använda ringar eller ha svårt att ha på sig skor när kroppen svullnar, säger Kristina Müller.

Så lindrar du problem med svullna fötter

  • Kompressionsstrumpor är mycket effektivt för att minska svullnaden. En medicinsk kompressionsstrumpa pressar ihop benet och det minskar tryck, svullnad och smärta. Dessutom kan stödstrumpor göra att ben och fötter känns lättare när man går. Det kan vara skönt att använda kompressionsstrumpor även efter förlossningen, tills det svullna lagt sig. 
  • Det är bra att röra sig mycket under dagen och att undvika att stillasittande för länge. Rörelse hjälper blodet att komma i gång och minskar svullnad.
  • Släng gärna upp benen högt i soffan. Med benen i högläge får blodflödet hjälp och svullnaden i fötter och ben kan minska.

Åderbråcken – Är de för evigt?

Det är vanligt att gravida får åderbråck – hela 50% av alla gravida drabbas. Åderbråck beror på att mer vätska ska in i blodkärlen och det ger ett ökat tryck på venerna som utvidgar sig och blir mer synliga.


– Åderbråck är vanligt på benen, i underlivet eller som hemorrojder. På benen syns åderbråck när kärlen blir mer tydliga, blåfärgade och ibland knöggliga. I underlivet kan svullnaden bli stor eftersom hela underlivet är kärlrikt. Det kan vara obekvämt att gå och även göra ont. Åderbråck i underlivet påverkar inte förlossningen, berättar Kristina Müller och fortsätter:


– Åderbråck kan vara jobbigt men är i regel inte farligt. Det lägger sig nästan alltid efter förlossningen och de allra flesta behöver aldrig behandlas. När åderbråck känns jobbigt kan det vara skönt att påminna sig om att en graviditet inte varar för evigt och att kroppen är snabb på att återhämta sig, säger Kristina Müller.

Så lindrar du problem med åderbråck

  • Kompressionsstrumpor kan både förbygga och lindra åderbråck i benen. Strumporna kan med fördel också användas efter förlossningen, tills åderbråcken lagt sig igen. Det finns riktigt snygga kompressionsstrumpor i nylon (ser precis ut som vanliga strumpor!) och i bomull. Om du vill ha kjol eller klänning finns Mabs kompressionsstrumpor också som stay-ups.
  • Genom att inte bära åtsittande kläder, som hindrar blodet från att transporteras runt i kroppen, kan risken för åderbråck minska.
  • Det är bra att undvika att sitta med benen i kors eftersom det kan hindra blodflödet.
  • Att ligga ner och vila kan minska tryck och obehag vid åderbråck i underlivet.

Blodpropp – Behöver jag vara orolig?

Risken för blodpropp är större när man är gravid. Det beror på att östrogenhormonet påverkar blodets koagulering och att livmodern trycker på blodkärlen i benen.


– Det finns en något förhöjd risk för blodpropp för gravida, men jag tycker inte att man ska oroa sig för det. Om kvinnan har riskfaktorer för blodpropp, som exempelvis koagulationsdefekt, ska man såklart utredas och behandlas för det. Risken för blodpropp ökar också marginellt vid IVF och det beror på en kombination av generellt sett högre ålder och hormoner. Risken är dock fortfarande liten, säger Kristina Müller.

Minska risken för blodpropp – så gör du!

  • För att minska risken för blodpropp rekommenderas kompressionsstrumpor till gravida som ska flyga och till de som har riskfaktorer för blodpropp. Det är viktigt att välja en medicinsk kompressionsstrumpa (våra favoriter!), som har vetenskapligt bevisad effekt.
  • Kontakta vården om du är orolig eller har mycket ont i benen, om blodkärlen plötsligt känns ännu tydligare eller om det ena benet plötsligt är större än det andra.