KOMPRESSION MED STÖDSTRUMPOR

Redan de gamla egypterna var mästare på att använda olika kompressionstekniker för att behandla sår och blödningar, men det var först på 1930-talet som den moderna kompressionsstrumpan kom till som behandling mot dålig blodcirkulation.

Kompressionsstrumpor, eller stödstrumpor som de brukar kallas till vardags, är idag ett beprövat sätt att förebygga åderbråck och blodpropp. Från att ursprungligen ha haft en ganska begränsad medicinsk användning har stödstrumpan idag blivit ett trendplagg som används på bred front av både gammal som ung.

Förutom strumpor som kan minska risken för blodpropp vid flygresor, graviditet och stillasittande jobb, finns numera även stödstrumpor för träning, som kan förbättra återhämtningen efter ett ansträngande träningspass eller lopp.

Medicinska kompressionsstrumpor erbjuder kompressionsterapi med medicinsk kompression klass I som har en vetenskapligt bevisad effekt mot besvären nedan*. Medicinska kompressionsstrumpor bör inte förväxlas med övriga strumpor som har en lägre kompressionsnivå och ingen vetenskapligt evidensbaserad effekt.

STILLASITTANDE FÖRSÄMRAR BLODCIRKULATIONEN

Datoriseringen av arbetsplatserna och framväxten av digital underhållningsmedia har gjort att vi sitter stilla mer än tidigare. Stillasittande försämrar blodcirkulationen, vilket i sin tur kan leda till att venerna utvidgas och att de klaffar som ska transportera tillbaka blodet till hjärtat förslappas. När blod och vätska samlas i fötter och ben kan de bli trötta, tunga och svullna. Ibland utvecklas även spindelvener, åderbråck och bensår på grund av dålig blodcirkulation. Yrkeschaufförer, kontorsarbetare och personer som står mycket stilla i jobbet, som frisörer, har en ökad risk att drabbas av dålig blodcirkulation och svullna ben.

För att motverka och lindra effekterna av ett stillasittande eller stående jobb är det bra att ha på sig stödstrumpor, som hjälper vadmuskelpumpen att pressa tillbaka blodet i venerna till hjärtat, där det får nytt syre innan det pumpas ut i kroppen igen. Det är också bra att motionera på fritiden, göra små övningar som stimulerar vadmuskeln när man sitter stilla och undvika att sitta med benen i kors.

OLIKA TYPER AV STÖDSTRUMPOR

Det finns idag många olika typer av stödstrumpor beroende på användningsområde och funktion. Medicinskt klassade stödstrumpor smiter åt över anklarna och ger ett gradvis avtagande tryck över vaderna upp mot knät. De brukar delas in i fyra olika klasser beroende på hur högt tryck de har.

Mabs, som finns att köpa på apotek, är en klass I kompressionsstrumpa, vilket betyder att trycket vid vaden är 15-21 mmHg. Kompressionsstrumpor i klass I används till egenvård för att förebygga och behandla lindriga åderbråck och svullna fötter och ben. De finns i många olika modeller och kvaliteter och brukar vara lite tunnare, vilket gör dem sköna att ha på sig och lätta att ta på och av. Vid allvarligare tillstånd, som större åderbråck, kraftiga ödem, blodpropp och bensår, förskriver läkare i regel strumpor i klass II-IV. Sådana strumpor är av kraftigare kvalitet och ger ett högre tryck.